Wat is het verschil tussen 'boilervat', 'expansievat' en 'buffervat'?
Boilervat: dit is de opslag van warm drinkwatrer en komt (bijna) alleen voor in all-electric systemen. Bij hybride wordt het water immers meestal direct gemaakt door de ketel. Een boilervat is standaard ca 200L groot. Het houdt het water op de ingestelde temepratuur (bij warmtepompen meestal 55 graden). Daarmee kan door bijmening van koud water ca 300L water op 40 graden worden geleverd. Hiemee kan ca 45 minuten onafgebroken worden gedouched met een normale douchekop.
Expansievat: dit is een (meestal rood) vat dat in de buurt van de ketel hangt. Het dient om drukschommelingen in het verwarmingssysteem op te vangen als gevolg van uitzetten van warm water. Het vat heeft een inhoud van ca 10% van het totale volume van het verwarmingssysteem (bij vloerverwarming iets minder). De voordruk van het expansievat - dit is de druk waarop het expansievat met stikstof is voorgevuld - is (meestal) 0,5 als het buffervat op zolder staat en (meestal) 1,0 als die in de kelder of de BG staat.
Buffervat: dit is een vat voor de opslag van warm CV-water bij een warmtepomp. Het buffervat heeft als belangrijkste doel om het aantal starts en stops van de warmtepomp terug te dringen. Dat is goed voor de levensduur van de compressor van de warmtepomp en goed voor het rendement van de warmtepomp. Als de warmtepomp tijdelijk net iets meer energie levert dan het systeem nodig heeft dan wordt de warmte opgeslagen in het buffervat en als er vraag is wordt eerst de warmte uit het buffervat gebruikt zonder dat de warmtepomp aan hoeft te slaan. Tweede belangrijke functie van het buffervat is de 'ontdooicyclus'. Met name bij temperaturen nét boven 0 zal de buitenunit snel dichtvriezen met vocht. De lucht is dan vaak vrij vochtig en omdat de warmtepomp warmte uit de buitenlucht onttrekt daalt de temperatuur van de buitenunit onder 0 en de vochtige lucht vriest dan in. De warmtepomp gaat zichzelf dan ontdooien door het koelproces tijdelijk omn te draaien. De warmtepomp gaat dan binnen koelen en buiten verwarmen. De warmte die de warmtepomp hiervoor gebruikt komt uit het buffervat.
Heel soms is het mogelijk om een installatie te maken zonder buffervat. Dat is wanneer een 'pomploze, open-vloerverwarmingverdeler' met minimaal 15L p/m debiet (meestal 8 groepen) is geplaatst. Dan neemt de vloerverwarming de functie van het buffervat over. Dat is technisch een heel goede oplossing en bespaart € 750 installatiekosten omdat het een buffervat en een extra circulatiepomp niet nodig zijn.